Ultraljudskulpening samt Scanning och mätning kugg med laser

Den 31 januari 2019 genomfördes en temadag om Ultraljudskulpening som presenteras av Sonats och Exportreform samt Scanning och mätning kugg med laser presenteras av Nikon och LK Scandinavia AB.
Vid temadagens slut besökte vi Bil- och Teknikhistoriska Samlingarna i Köping för guidad tur.

Se presentationerna för dagen:

Sonats presentation (pdf öppnas i ny flik)

Nikons presentation

LK Scandinavia AB’s presentation (pdf öppnas i ny flik)

3D-printade verktyg för kuggtillverkning.

Gear Technology Centres långsiktiga mål är att säkerställa kompetensförsörjningen till svensk drivelineproduktion, med fokus på kuggrelaterade frågor inom utveckling och tillverkning. Verksamheten omfattar både utbildningar i kuggteknik och informativa träffar inom området.

Som ett led i detta samlades onsdagen den 9 november 2016 ett 60-tal intresserade deltagare i Gear Technology Centres lokaler i Köping. Ämnet för dagen var 3D-printade verktyg för kuggtillverkning.

Vi fick bland annat lära oss mer om svårigheterna som funnits på vägen fram till fungerande verktyg som används i produktionen hos bland annat Volvo. En intressant lärdom som kom fram var att genom 3D-tillverkning är det möjligt att reducera hanteringsvikten under ett verktygs livslängd från 4131 kg till 3024 kg, en arbetsmiljöbesparing på hela 1100 kg.

VBN Components presenterade 3D-tekniken generellt och sedan specifikt just verktygs­tillverkningen.

Efter en gemensam mingellunch fortsatte föredragen om ytbeläggning presenterat av Primateria och italienska Fubri berättade öppenhjärtigt om slipning av verktygen innan vi fick en presentation av hur verktygen fungerar i verkligheten.

Bild från event i lokalen